2011 town and country 1st and 2nd gear and reverse working but won't go into 3rd or higher

Asked by Aug 23, 2017 at 04:25 PM

Question type: Maintenance & Repair

6 Answers

15

Presuming no further noise or additional symptoms, it's most likely the notorious solenoid...

1 of 1 people found this helpful.
3,180

Yep a solenoid probably. Any codes that point this out? Generally P0750 - P0765 range. Have you had the fluid changed? Under 100K miles? Be careful about a flush. I would not do it if it is over 100K. Under make sure you change filter also. I have read that dirty fluid causes these solenoids to go out.

3,180

Drop and replace fluid is what most do on older transmissions if they are leaking at the pan gasket. And filter replace to catch new sludge from new fluid breaking it up.

The fluids have been replaced along with the filter and gasket. Also the resistance on all 3 solenoid have been checked and the resistance is fine. If we drive it in triptronic 1st 2nd and reverse works , but the second we go to three or fourth it cuts out. No codes are showing.

3,180

I would have someone pull historical codes with a level 2 scanner and see if you had any trans codes. A bidirectional scanner will most likely do this like a DS708 computer.

3,180

Hook scanner up and put in live data mode on trans functions and have someone review live data as you drive in this mode. These are affordable scanners that do this. These dont have to be dealer level computers.

Your Answer

Shortcuts

Maintenance & Repair Experts

  • #1
    Tom Demyan
    Reputation
    184,290
  • #2
    dandyoun
    Reputation
    96,780
  • #3
    tennisshoes
    Reputation
    81,480
View All

Content submitted by Users is not endorsed by CarGurus, does not express the opinions of CarGurus, and should not be considered reviewed, screened, or approved by CarGurus. Please refer to CarGurus Terms of Use.